Het ontstaan van de Rens Joosen Foundation

Het ontstaan

Een groep vrienden uit Oosterhout reisden in 2005 naar Zuid-Afrika. Op deze reis bezochten ze de kraamkliniek van de Nederlandse arts Hugo Tempelman en zijn vrouw Liesje. In deze kraamkliniek, onderdeel van de Ndlovu Care Group, werden moeders behandeld die HIV bij zich droegen. Door deze behandelingen konden ze het virus niet meer overdragen op hun ongeboren kinderen. De groep vrienden uit Oosterhout was hier zo van onder de indruk dat ze besloten om de kraamkliniek financieel te ondersteunen. Hiervoor heeft Rens Joosen de Rens Joosen Foundation (nu: RJF) opgericht.

Sizanani home

Hugo en liesje Tempelman waren in die tijd ook betrokken bij het Sizanani home. Hier worden kinderen ondersteund die zwaar lichamelijk en verstandelijk gehandicapt zijn, vaak besmet met HIV. In Zuid-Afrika is/was voor deze doelgroep weinig aandacht, vandaar dat werd besloten deze opvang mede te ondersteunen.

 

Sizanani home in 2011 met vrijwilliger en kind met een handicap
Sizanani home 2011

Sluiting kraamkliniek

In 2016 werd de kraamkliniek gesloten en door de Zuid-Afrikaanse overheid voortgezet. Een positieve ontwikkeling, want inmiddels heeft Hugo Tempelman bij de Zuid-Afrikaanse overheid erkenning gekregen als specialist op het gebied van HIV/Aids. 

Wat gebeurde er toen met de stichting?

Een logisch vervolg voor ons was om de zelfredzaamheid van deze kinderen, veelal wees omdat hun ouders wel aan HIV/Aids zijn overleden, te bevorderen. We willen hen helpen om een toekomst op te kunnen bouwen. Dit doen we met Pro’s voor Pro’s.  Pro’s voor Pro’s ondersteunt verschillende jongvolwassenen, geselecteerd door de Ndlovu Care Group. 

Tegelijkertijd is een groep jongvolwassenen uit de Nldovu Care Group onder de bezielende leiding van Ralf Schmitt in een koor gaan zingen. Dit koor heeft in 2019 de finale behaald bij America’s Got Talent!

Nldovu Care Group koor
Nldovu Care Group koor

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.